Hλεκτρικό ρεύμα, μια εφεύρεση που άλλαξε τον κόσμο

Τα τελευταία 300 και ειδικά 50 χρόνια η ανακάλυψη διάφορων επιστημονικών γεγονότων συνέβαλε μέγιστα στην πρόοδο του τρόπου ζωής αλλά και του τρόπου σκέψης των ανθρώπων. Ένα από αυτά τα επιστημονικά γεγονότα είναι και η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, όπου άλλαξε την ζωή και τις συνήθειες χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Στον ηλεκτρισμό οφείλεται η μεγάλη πρόοδος στον τελευταίο αιώνα. Ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε τα αεροπλάνα, οι τηλεοράσεις, τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές και ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε δεν θα υπήρχαν σήμερα χωρίς τον ηλεκτρισμό. Πρόκειται λοιπόν για ένα επιστημονικό γεγονός που έχει επηρεάσει τον ανθρώπινο πολιτισμό και αποτελεί αξιοσημείωτο σταθμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μια μορφή ενέργειας που έχει γίνει εντελώς απαραίτητη στην καθημερινή ζωή, κατέχει κεντρική θέση στην σύγχρονη επιστημονική σκέψη και εμφανίζεται ταυτόχρονα σαν υπηρέτης και επικυρίαρχος του ανθρώπου.

Επανάσταση στον ηλεκτρισμό έφερε ο Αμερικανός εφευρέτης Έντισον όπου έθεσε ηλεκτρισμό και μαγνητισμό σε πρακτικές εφαρμογές στην τηλεγραφία, την τηλεφωνία αλλά κυρίως στο φωτισμό και τη μεταφορά ισχύος. Ο Έντισον με την ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως άλλαξε την ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Το 1874 βρήκε τρόπο να διατηρεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα καρβουνιασμένο νήμα που βρισκόταν μέσα σε μια γυάλινη αμπούλα χωρίς αέρα. Το ηλεκτρικό ρεύμα θέρμαινε το νήμα ώσπου αυτό ακτινοβολούσε λευκό φως (λευκοπυρωνόταν). Η συσκευή ονομάστηκε ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Έντισον και στην ανάπτυξη της μεγάλης κλίμακας διανομής ηλεκτρισμού σε εργοστάσια, γραφεία και σπίτια.

Μαζί με τον Έντισον εργάστηκε και o Νίκολα Τέσλα, όπου έφτιαξε τον πρώτο επαγωγικό κινητήρα που αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τύπο ηλεκτρικού κινητήρα. Στον Τέσλα ανήκει επίσης ενας τύπος μετασχηματιστή που λειτουργεί με πολύ ψηλές συχνότητες και παράγει μεγάλες τάσεις.