Ηλεκτρική σόμπα ή κλιματιστικό;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο τρόπος θέρμανσης του κλιματιστικού τους είναι πιο ακριβός στη χρήση σε σύγκριση με μια ηλεκτρική σόμπα. Ως σύμβουλοι ενέργειας, είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε γιατί δεν συμβαίνει αυτό!

Δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 2kw ενέργειας για την παραγωγή 2kw θερμότητας, μια ηλεκτρική σόμπα είναι περίπου 100% αποδοτική… σίγουρα δεν μπορείς να είσαι πιο αποτελεσματικός από αυτό, έτσι δεν είναι;

Οχι!

Για την τροφοδοσία 2kW θερμότητας, ένα κλιματιστικό αντίστροφου κύκλου χρειάζεται μόνο 0,6kw ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντλία θερμότητας του κλιματιστικού εξάγει πολύ ΔΩΡΕΑΝ θερμότητα από τον αέρα. Αυτή η θερμότητα περιβάλλοντος θερμαίνει το κανονικά παγωμένο υγρό ψυκτικό και το μετατρέπει σε αέριο, και στη συνέχεια, η δύναμη του συμπιεστή το αναγκάζει να ζεσταθεί ακόμη πιο πολύ. Στη συνέχεια, ένας συμπυκνωτής μεταφέρει τη θερμότητα από το αέριο στον αέρα που περνάει μέσα από το κλιματιστικό… και να, ζεστός αέρας κυριολεκτικά στο ένα τρίτο του κόστους μιας ηλεκτρικής σόμπας!

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε λειτουργήσει την ηλεκτρική σόμπας σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ο αντίστοιχος λογαριασμός ρεύματος ήταν 300€ – με ένα κλιματιστικό σε λειτουργία θέρμανσης, ο λογαριασμός σας θα ήταν μόνο 100€. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να πετάξετε την ηλεκτρική σόμπα σας στην ανακύκλωση και να επιλέξετε κλιματιστικό ιδανικά με σύστημα inverter.

5 άλλοι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία θέρμανσης του κλιματιστικού σας αντί για ηλεκτρική σόμπα:

# 1 – Όχι μόνο οι ηλεκτρικές σόμπες είναι τα δύο τρίτα πιο ακριβές κατά τη λειτουργία τους, αλλά σπαταλούν ηλεκτρικό ρεύμα καθώς υπερθερμαίνουν τον χώρο καθώς δεν διαθέτουν θερμοστάτη χώρου. Κάτι που δεν συμβαίνει με ένα κλιματιστικό, χάρη στον καινοτόμο θερμοστάτη του που σβήνει όταν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

# 2 – Με μια ηλεκτρική σόμπα, έχουμε ζέστη πολύ κοντά στην σόμπα και λιγότερη ζέστη όσο απομακρύνεστε από αυτή. Συγκρίνετε αυτό με το κλιματιστικό σας που ωθεί τον ζεστό αέρα ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο.

# 3 – Οι ηλεκτρικές σόμπες δεν είναι τόσο ασφαλείς. Μπορούν να κάψουν παιδιά και κατοικίδια ζώα που πλησιάζουν πολύ, να προκαλέσουν πυρκαγιά σε κουρτίνες και άλλα υλικά, και επιπλέον είναι πασίγνωστο ότι οι σόμπες είναι πολύ συχνά υπεύθυνες για την υπερφόρτωση των κυκλωμάτων και υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος πυρκαγιάς – ειδικά σε παλιές κατοικίες.

# 4 – Τα σύγχρονα κλιματιστικά είναι πιο ελεγχόμενα, χάρη σε πράγματα όπως χρονοδιακόπτες και κατάσταση αναστολής λειτουργίας

# 5 – Οι ηλεκτρικές σόμπες είναι μόνο για θέρμανση, ενώ τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται και για ψύξη. Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πλεονέκτημα των κλιματιστικών μετά την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας!