Πότε ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο ηλεκτρισμός δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν, όσο υπάρχει και η Γη. Σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι εντυπωσιάζονταν από τους κεραυνούς, τους οποίους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έριχνε ο Δίας, για να τιμωρήσει τους ανθρώπους.

Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν από τη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος. Κατά τον αρχικό μετασχηματισμό ενέργειας σε μάζα, που δημιούργησε το σύμπαν, δημιουργήθηκαν και ηλεκτρικά φορτία που ονομάστηκαν έτσι, γιατί «φορτώθηκαν» στα μικροσκοπικά σωματίδια της μάζας.

Ο Θαλής, ανακάλυψε τον 6ο αιώνα π.Χ. ότι όταν το κεχριμπάρι τρίβεται με ένα ύφασμα, η πέτρα μπορούσε να προσελκύσει μικρά ελαφρά αντικείμενα, όπως τα άχυρα. Χωρίς να το γνωρίζει, είχε ανακαλύψει τον στατικό ηλεκτρισμό. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το ήλεκτρον, την ελληνική ονομασία για το κεχριμπάρι.  

Ήταν γνωστή επίσης στους αρχαίους Έλληνες η ιδιότητα ενός ψαριού, της μαρμαιρούσας (μουδιάστρας), να δημιουργεί με τα χτυπήματά της ηλεκτρικές εκκενώσεις. Μάλιστα αναφέρεται ότι ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρόδρομος των λεγόμενων σήμερα μέσων ηλεκτροθεραπείας. Χρησιμοποίησε τα χτυπήματα του ψαριού αυτού για θεραπείες.

Ο Ιταλός φυσικός Alessandro Volta, γύρω στα 1800 μΧ,  κατασκεύασε το «ηλεκτροφόρο»,   δηλαδή δύο μεταλλικές πλάκες, η μία από εβονίτη και η άλλη με μονωτική λαβή που αλληλοφορτίζονταν θετικά και αρνητικά. Κατ´ουσίαν αυτή ήταν η πρώτη μπαταρία. Μέχρι τότε ήταν γνωστοί μόνο οι σπινθήρες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1879, ο Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας Thomas Edison, βρίσκει τρόπο να διατηρεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα καρβουνιασμένο νήμα που βρισκόταν μέσα σε μια γυάλινη αμπούλα χωρίς αέρα. Το ηλεκτρικό ρεύμα θέρμαινε το νήμα ώσπου αυτό ακτινοβολούσε λευκό φως. Η συσκευή ονομάστηκε ηλεκτρικός λαμπτήρας και για αυτή την ανακάλυψη έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου 1880. Από τότε που ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε σταματήσει να “εφευρίσκουμε” όλο και περισσότερους τρόπους να το χρησιμοποιούμε.